XL-Muse creates tunnel of books for shop in China

Shanghai studio XL-Muse has used black mirrored flooring and arched shelves to create a tunnel of books inside a Chinese store.

The shelving reaches to the ceiling in the corridor of the Yangzhou Zhongshuge bookshop and is reflected by the floor below, which is designed to emulate the effect of water.

 

The designers took inspiration from the store's waterside location in Zhen Yuan, as well as the area's arched bridges.

"In the past, guided by water, many literati and poets visited and gathered here," said XL-Muse. "[The bridges] used to be the guiding factor of culture and commerce, and they represent that the bookstore is the bond between humans and books at the same time."

https://www.dezeen.com/2016/07/09/yangzhou-zhongshuge-bookshop-yangzhou-china-xl-muse-li-xiang-tunnel-books/

The lobby is the most dramatic part of the 1,000-square-metre space, which also includes a reading room and a village-themed kids' area.

The main reading room also features curvaceous shapes in the form of sculptural, white pillars that curve inwards from the ceiling.