Luminous Moon Gate

Designed by US-based architectural practice Form4 Architecture as an entry for the 2013 Taichung City Cultural Center International Competition, the Luminous Moon-Gate is a sustainable complex that aims to be a cultural landmark and energy-efficient beacon of activity for Taichung Gateway Park. The glass complex, positioned in a porous configuration that allows the landscape to penetrate its core, features a whole slew of state-of-the-art sustainable technologies.

The building is located in the Gateway District of Taichung Gateway Park and houses a library and museum in opposite volumes.

 

Luminous Moon Gate Form 4 architecture

The building is located in the Gateway District of Taichung Gateway Park and houses a library and museum in opposite volumes.

The library is located in the horizontal oval space, while the museum takes up the vertical part of the complex.

 

Each of the volumes marks axes that point visitors toward the park, with the library’s major axis extending towards the city.

The complex's porous configuration allows for better ventilation and provides visitors with more freedom of movement.

Low porosity materials provide better control over the buildings’ water and heat retention.

Under-slab ventilation is combined with filtration systems deployed throughout the interior to maintain steady temperatures.

https://inhabitat.com/dynamic-luminous-moon-gate-cultural-complex-boasts-a-slew-of-sustainable-technology-in-taichung/luminous-moon-gate-form-4-architecture-5/